Info
Wprowadzenie uczestników do pracy na stanowisku kontrolera jakości, przedstawienie metod kontroli jakości oraz metod pomiarów i ich praktyczne zastosowanie, zapoznanie uczestników z dokumentacją jakościową stosowaną w zakładzie produkcyjnym, wprowadzenie do dokumentacji systemów zarządzania jakością.
-
Zawartość
- Definicja kontroli jakości i jej rozwój
- Wprowadzenie do systemów zarządzania jakością
- Rodzaje kontroli jakości
- Przyrządy pomiarowe oraz zasady doboru przyrządów pomiarowych
- Błędy pomiarów
- Dokumentacja techniczna w kontroli jakości
- Rysunek techniczny
- Plan kontroli
- Dokumentowanie wyników pomiarów
- Identyfikacja i identyfikowalność
- Wprowadzenie do statystycznego sterowania procesem
- Analiza i rozwiązywanie problemów jakościowych
- Raportowanie 8D
- Audyty jakości
- Cechy dobrego kontrolera jakości
- Komunikacja w grupie, rozwiązywanie problemów jakościowych, określanie punktów kontroli
- Ćwiczenia praktyczne na pomiary podstawowymi przyrządami
(suwmiarka, mikrometr, średnicówka)
-
Dla kogo
Kontrolerzy jakości, osoby aspirujące na stanowisko kontrolera jakości, pracownicy laboratoriów, liderzy zespołów produkcyjnych.
-
Rekomendowany czas trwania
2 dni