Info

Wprowadzenie uczestników do pracy na stanowisku kontrolera jakości, przedstawienie metod kontroli jakości oraz metod pomiarów i ich praktyczne zastosowanie, zapoznanie uczestników z dokumentacją jakościową stosowaną w zakładzie produkcyjnym, wprowadzenie do dokumentacji systemów zarządzania jakością.

  • Zawartość
    1. Definicja kontroli jakości i jej rozwój
    2. Wprowadzenie do systemów zarządzania jakością
    3. Rodzaje kontroli jakości
    4. Przyrządy pomiarowe oraz zasady doboru przyrządów pomiarowych
    5. Błędy pomiarów
    6. Dokumentacja techniczna w kontroli jakości
      • Rysunek techniczny
      • Plan kontroli
    7. Dokumentowanie wyników pomiarów
    8. Identyfikacja i identyfikowalność
    9. Wprowadzenie do statystycznego sterowania procesem
    10. Analiza i rozwiązywanie problemów jakościowych
    11. Raportowanie 8D
    12. Audyty jakości
    13. Cechy dobrego kontrolera jakości
    14. Komunikacja w grupie, rozwiązywanie problemów jakościowych, określanie punktów kontroli
    15. Ćwiczenia praktyczne na pomiary podstawowymi przyrządami
      (suwmiarka, mikrometr, średnicówka)
  • Dla kogo

    Kontrolerzy jakości, osoby aspirujące na stanowisko kontrolera jakości, pracownicy laboratoriów, liderzy zespołów produkcyjnych.

  • Rekomendowany czas trwania

    2 dni