CEL I ZAKRES SZKOLENIA

Wprowadzenie uczestników do pracy na stanowisku kontrolera jakości, przedstawienie metod kontroli jakości oraz metod pomiarów i ich praktyczne zastosowanie, zapoznanie uczestników z dokumentacją jakościową stosowaną w zakładzie produkcyjnym, wprowadzenie do dokumentacji systemów zarządzania jakością.

Zakres szkolenia obejmuje między innymi:

  1. Definicja kontroli jakości i jej rozwój
  2. Wprowadzenie do systemów zarządzania jakością
  3. Rodzaje kontroli jakości
  4. Przyrządy pomiarowe oraz zasady doboru przyrządów pomiarowych
  5. Błędy pomiarów
  6. Dokumentacja techniczna w kontroli jakości
    • Rysunek techniczny
    • Plan kontroli
  7. Dokumentowanie wyników pomiarów
  8. Identyfikacja i identyfikowalność
  9. Wprowadzenie do statystycznego sterowania procesem
  10. Analiza i rozwiązywanie problemów jakościowych
  11. Raportowanie 8D
  12. Audyty jakości
  13. Cechy dobrego kontrolera jakości
  14. Komunikacja w grupie, rozwiązywanie problemów jakościowych, określanie punktów kontroli
  15. Ćwiczenia praktyczne na pomiary podstawowymi przyrządami
    (suwmiarka, mikrometr, średnicówka)

 

DLA KOGO PRZEWIDZIANE JEST SZKOLENIE?

Kontrolerzy jakości, osoby aspirujące na stanowisko kontrolera jakości, pracownicy laboratoriów, liderzy zespołów produkcyjnych.

REKOMENDOWANY CZAS TRWANIA SZKOLENIA 2 dni